Recensioner

CANCERKAMPEN – boosta dig med fysisk aktivitet

”Alla som drabbats av cancer kan ha god nytta av denna bok. […] Idag finns gott om belägg för att kroppsaktivitet både kan förstärka cancerbehandlingarnas effekt och minska biverkningarna av dem, och ha flera positiva verkningar härutöver. Hur det fungerar fysiologiskt förklaras här på ett enkelt sätt. Texten är välskriven och lättläst med ett sympatiskt direkt tilltal. Vetenskapliga referenser och ett register avslutar. Boken kan med fördel sättas i händerna på alla som kommer i kontakt med någon form av cancer som patient eller anhörig.”

Lektör: Motzi Eklöf
BTJ-häfte nr 15, 2022


SÅ MYCKET FRISKARE – en sjuk bok om hälsa

”[…] Texten är lättläst och kryddad med humor som balanserar upp en allvarsam underton. Råden följer aktuella forskningsrön och riktlinjer, och det finns en kort referenslista för den som vill fördjupa sig. Detta är en bok som i första hand är tänkt att inspirera och ”peppa” människor till ökad aktivitet, och en mer medveten kosthållning på något sätt, vad det än må vara. […] En lättläst bok för den breda massan som vill hitta inspiration till livsstilsförändringar.”

Lektör: Ulf Nilsson
BTJ-häfte nr 8, 2019


STRÅLMANNEN

”[…] Berättelsen känns nära och den välskrivna texten med god stilistik förmedlar fakta, känslor och en ny syn på livet. Anders Södergård uppskattar själva livet och tar inte något för givet. […] Detta är en stark berättelse av en ung man som har gått igenom mycket men har fokus på livet där han har mycket kvar att uppleva.”

Lektör: Eeva-Stiina Sundén
BTJ (häftepos 13103120)


”Strålmannen ger en intim och detaljerad bild, dels av en sjukdom som sin relativa vanlighet till trots för många är höljd i dunkel och dels av de inre och yttre strider Anders Södergård tvingas utkämpa. Men boken blir också en hyllning till det liv han var så nära att mista. […] när han visar sig naken och sårbar, rädd och ledsen som han blir till en inspirationskälla. Som ett vittnesbörd över vår egen inre styrka är Strålmannen därför ett viktigt dokument.”

David Karlsson
ERGO


Läsarkommentarer:


”Första delen var bland det mest spännande, och andra delen bland det klokaste jag någonsin läst.”


”Strålmannen är berättelsen om en ung levnadsglad mans kamp mot inte bara en utan flera allvarliga sjukdomar. Det som gör denna patientberättelse smått unik är att patienten också är läkarstudent, och en entusiastisk sådan. Boken är därför inte bara djupt gripande utan förmedlar också en omfattande medicinsk kunskap för lekmannen. Men framför allt vibrerar bokens alla sidor av författarens intensiva kärlek till sina medmänniskor och till livet. En allvarlig bok, men också en bok att glädjas åt!”


”Vilket levnadsöde, men kanske ännu bättre än detta är den mycket välskrivna och kloka delen som kommer efter själva ”sjukdomsberättelsen”.”


”Mycket läsvärd!”


”Anders Södergård har skrivit en bok om hur han som 25-åring med hela livet i famn, läkarstudent, atlet och körledare, drabbas av en allvarlig cancer som ställer hela tillvaron på ända. Södergård berättar i spännande detalj om vad som händer med honom, både i den yttre och i den inre världen. Han blandar den unge läkarstudentens fascination inför läkarvetenskapen med patientens känslor inför densamma. Södergård är en lysande berättare – det går knappt att lägga ifrån sig boken när man väl börjat – så spännande är den. Närvaron är fullkomlig boken igenom, och Södergård tillåter sig att vara så naken att läsaren bjuds in till en berörande närhet. Boken är befriad från all sentimentalitet och självömkan, vilket bidrar till närheten, som ju som alltid är både givande och plågsam. Boken rekommenderas till alla, men i synnerhet till personal och studenter inom vården, och så förstås till alla gnällspikar, eftersom författarens ohämmade kärlek till livet är synnerligen smittsam!”


”Boken reste med mig överallt under en månad. Min resa blev fylld av skratt, rysningar i kroppen, tårar och den väckte starka känslor. Fick lära mig inte bara nya termer och författarens roliga ord som han har plockat upp från hans egna ordbok men framförallt att livet är här och nu och ingen vet vad som kan hända imorgon. Det viktigaste av allt: Lev livet! Det är allt vi har. Tusen tack ”Strålmannen” för den känslomässiga resan jag fick uppleva med din fantastiska bok.”


”En riktigt jävla bra bok som lär en att mot alla odds älska livet ännu mer!”